Kartoflanka, prócz sałatki ziemniaczanej i klusek śląskich to sycąca potrawa. Jej wykonanie, nie nastręcza większych trudności, a taka łatwa potrawa wystarcza na jednodaniowy, smaczny obiad. Podstawą zupy są oczywiście ziemniaki a dodatki można wybrać wedle uznania. Mogą nimi być warzywa takie jak marchew, pietruszka, kapusta świeża lub kiszona i cebula oraz mięsne składniki: boczek lub kiełbasa wiejska. Nagromadzenie takiej dużej ilości odżywczych elementów to samo zdrowie i pyszny obiad dla wszystkich domowników. Sposobów jest wiele na wykonanie zupy ziemniaczanej. Wybór uzależniony jest preferencji smakowych i tego, co akurat mamy w domu pod ręką. Czasami zdarza się, że spośród tych składników, które posiadamy można ugotować kartoflankę bez wychodzenia z domu na zakupy. Wystarczy przygotować:
- 5 średnich ziemniaków
- 20 dag boczku gotowanego lub świeżego
- Garść kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem i gotujemy wraz z dodatkiem 1 lub dwóch listków laurowych. Kiedy są już miękkie, część z nich wybrać i przetrzeć przez sito niezbyt gęste i wrzucić z powrotem do zupy. Boczek także kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru, jeśli jest świeży wcześniej należy go podsmażyć na patelni najlepiej bez dodatku oleju, odsączyć z tłuszczu i wtedy dodać do zupy. Cebulę można gotować wraz z ziemniakami lub zrumienić na patelni z boczkiem. Zupę na koniec można postawić na ok 1-10 minut na małym ogniu a po wyłączeniu zabielić śmietaną. Zazwyczaj zasmażka nie jest już potrzebna, ponieważ zupa staje się zawiesista za sprawą przetartych ziemniaków.
Innym sposobem na kartoflankę jest zupa z dodatkiem zacierek. Potrzebne składniki to:
- 50 dag ziemniaków
- 4 szklanki bulionu mięsnego, z dowolnego rodzaju mięsa, w zależności od tego jaki posmak ma mieć zupa
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 5 dag słoniny
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól i pieprz w ziarnach
- Składniki na zacierki:
- ½ szklanki mąki
- 1 jajko
Obrane i umyte ziemniaki, kroimy w kostkę, zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i gotujemy wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. W tym czasie jak ziemniaki się będą gotować (ok. 30 minut) przygotowujemy ciasto na zacierki. Mąkę z roztrzepanym jajkiem oraz odrobiną soli, należy zagnieść na twarde ciasto a następnie, zetrzeć je przy pomocy tarki wprost do zupy. Po tym czasie gotujemy je jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy cebulę, czosnek i słoninę podsmażone na patelni, przyozdabiamy zupę natką pietruszki.