Kluski śląskie nie mają sobie równych wśród innych dań mącznych. Wykonuje się je z dodatkiem ziemniaków a podawać można na wiele różnych sposobów. Najczęściej towarzyszą na talerzu rozmaitym daniom mięsnym jak pieczeń, gulasz czy bitki, ale równie dobrze można się nimi zajadać okraszając chrupiącymi skwarkami słoniny lub boczku. To wyjątkowe danie jednocześnie tak proste i wykwintne zarazem. Mają swój specyficzny wygląd, ponieważ formuje się z nich grube krążki z wgłębieniem na środku. Tam skąd się wywodzą, czyli ze śląska są bardzo często serwowane. Warto zainteresować się także innym rodzajem klusek śląskich, prócz typowo przyrządzanych z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, jakie przygotowywane są również z dodatkiem przetartych surowych ziemniaków. Do przygotowania klusek potrzeba dwóch składników: ziemniaków i mąki ziemniaczanej.
Ilość składników zależna jest od tego ile porcji chcemy uzyskać. Na 4 osoby można śmiało użyć:”
1 kg ziemniaków
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki gotujemy w łupinach możemy też wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu lub z poprzedniego dnia, przepuszczając je przez praskę do ziemniaków lub też maszynkę do mielenia mięsa. Gotową masę przekładamy do miski, wyrównując powierzchnię. Dzielimy ją na cztery części jedną wyjmując i w to miejsce wsypujemy taką ilość mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Następnie dodajemy odłożoną wcześniej część kartofli i wyrabiamy całość na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie można dosypać mąki, jednak w niewielkiej ilości. Kiedy całość jest już gotowa, formujemy kulki, które następnie należy spłaszczyć i wykonać palcem wgłębienie na środku. Tak przygotowane kluski, gotujemy w osolonej wodzie, wrzucając je kolejno do wrzątku. Od razu należy mieszać by nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotujemy około 2 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu wyciągamy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Poza kluskami śląskimi, równie smacznym daniem przygotowywanym z użyciem ziemniaków są knedle ze śliwkami. Składniki do ich wykonania to:
Ciasto:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, zmielonych lub przeciśniętych przez praskę
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
Nadzienie:
- śliwki, mogą być także suszone.
Ciasto przygotowujemy zagniatając wszystkie składniki a następnie
Zachęcamy wypróbować przepisów na inne dania ziemniaczane kotlety z kartofli, zapiekanki czy kartoflanka.