Szybkie, łatwe do przygotowania i smaczne dania są dzisiaj pożądane w każdej kuchni. Zajęci pracą i wieloma innymi codziennymi obowiązkami, nie zawsze mamy czas by robić pracochłonne potrawy. Dlatego wybieramy składniki niewymagające długiej obróbki termicznej a przy tym wartościowe i smaczne. Jednym z wielu takich elementów, będących również podstawą kuchni jest ziemniak. Można go gotować podając z mięsnymi daniami, smażyć w postaci placków ziemniaczanych z sosem grzybowym lub też dusić na parze. Każda z tych opcji nie wymaga dużej ilości czasu tak, więc ziemniaki polecane są do wykorzystania podczas pichcenia szybki i pysznych dań. Należą do nich rozmaite zapiekanki. W zależności od dnia tygodnia przyrządzamy wersję mięsną lub wegetariańską. Do tej pierwszej potrzebujemy:
- 10 niewielkich ziemniaków,
- 4-5 jajek ugotowane na twardo
- 200 g boczku
- kawałek wiejskiej kiełbasy
- 1 dużą cebule
- tłuszcz do smażenia najlepiej olej
- 3 łyżki śmietany 12%
- 100g sera żółtego
- przyprawy tymianek, sól, pieprz lub gotową przyprawę do ziemniaków
Ziemniaki szorujemy i gotujemy „w mundurkach” w osolonej wodzie. Zachowują dzięki temu więcej wartości odżywczych. W międzyczasie posiekaną cebulę należy zeszklić na oleju. Jeśli przepadamy za taką cebulką można dodać jej więcej. Gotujemy też jajka, które zostaną później pokrojone w plasterki. Kiedy kartofle są miękkie, należy je odcedzić, wystudzić, obrać i pokroić w plastry. Ułożymy je w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą. Ziemniaki układamy około 2 centymetrową warstwą, kładąc kolejno jajka, cebulę, plasterki boczku, kiełbasy, całość doprawiając przyprawami. Takich warstw można ułożyć kilka 2lub 3 a na końcu całość polać śmietaną, posypać żółtym serem i wstawić przykrywając na czynie do piekarnika na około 30min.
Do wersji wegetariańskiej na piątek użyjemy, prócz ziemniaków:
- ok 200 g ugotowanych brokułów, mogą być mrożone
- 5 pieczarek
- fasolki szparagowej zielonej także 200g
- podsmażonej cebuli- 1 szt
- sól i pieprz
- do polania całości : śmietanę (3łyżki) i 100 g sera żółtego.
Z ziemniakami postępujemy tak samo jak w poprzednim przepisie a na nie kolejno układamy ugotowane pieczarki lub świeże w zależności od preferencji, cebulę, brokuły i fasolkę szparagową, całość zalewając śmietaną i posypując startym serem żółtym. Gotowe danie po wyjęciu z piekarnika można podawać z dowolną sałatką.