Ziemniaki do obiadu: opiekane, w mundurkach z piekarnika, puree

Częstokroć ziemniaki są głównym elementem codziennego obiadu. Serwuje się je w najróżniejszej formie wraz z potrawami mięsnymi i nie tylko. Trudno wyobrazić sobie, że mogłyby je całkowicie zastąpić ryż, kasza lub makaron. Są sycące, ale poza wartością energetyczną posiadają walory smakowe. Toteż puree ziemniaczane, zwykłe tłuczone ziemniaki lub podawane w całości towarzyszą kotletowi schabowemu lub pieczeni na naszym talerzu. Ich konsystencja jest wspaniała, dlatego też można je odgrzewać tak w postaci plastrów jak i purre kartoflanego, i nie tracą one przy tym swojego smaku. Jako jeden z tych składników w polskiej kuchni, który uważany jest za podstawowy, ziemniak może być podawany do obiadu bardzo różnie. Warto przy tym brać pod uwagę porę roku.

Wiosną i wczesnym latem, najlepiej serwować całe nieugniecione ziemniaki gotowane lub opiekane. Młode opiekane ziemniaki to rarytas. Ich przygotowanie to w zasadzie drobnostka, wystarcza kilka dużych kartofli, przyprawy i olej. Natomiast ziemniaczki w mundurkach do obiadu, już nie są tak powszechne. Wielu z nas wydaje się, że taka potrawa nie może być smaczna, jednak każdy, kto próbował wie, że to niebo w gębie. By samemu posmakować i uraczyć na obiad gości taką potrawą potrzebować będziemy:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 15 dag sera pleśniowego- rokpol
  • ¾ szklanki śmietany
  • 2 duże cebule
  • natkę pietruszki
  • 50 ml białego wina
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Z sera, śmietany, cebuli i wina wykonuje się sos serowy. Najpierw należy drobno pokroić ser. Cebulę siekamy i lekko podsmażamy na oleju. Kiedy jest gotowa łączymy ją z serem. Dodajemy również śmietanę i wszystko zalewamy białym winem. Wszystkie składniki należy podgrzewać powoli na małym ogniu stale mieszając. Pod koniec kiedy osiągną już jednolitą konsystencję doprawiamy solą i pieprzem. Natomiast ziemniaki myjemy bardzo dokładnie, każdy z nich powinien osobno zostać dokładnie zawinięty w folię aluminiową. Kartofle pieczmy w temperaturze około 190-200 stopni przez mniej więcej godzinę. Kiedy są już gotowe, odwijamy z folii przekrawamy na pół i polewamy ciepłym sosem serowym i posypujemy natką pietruszki. Można podawać z dowolną sałatką lub liśćmi sałaty.

Puree ziemniaczane jest szalenie łatwe w wykonaniu. Potrzebne składniki to:

  • 5 dużych ziemniaków
  • Marchew 2 sztuki
  • 2 łyżki masła
  • ¾ szklanki mleka

Obrane i ugotowane ziemniaki jak i marchew przecieramy przez sito, dodajemy masło, mieszamy dokładnie wlewając gorące mleko i gotowe !!!