Kotlety ziemniaczane z jajkiem, brokułem, marchewką

Słowo kotlet zwykle kojarzy się z potrawą mięsną. Schabowy, drobiowy lub mielony, to mamy na myśli mówiąc o kotletach, ale jak się okazuje materiałem na to danie może być nie tylko mięso. Smaczne i pożywne kotleciki z ziemniaków to równie sycąca potrawa i można ją bardzo szybko przyrządzić dla domowników na obiad lub kolację. Wykorzystuje się do tego ziemniaki świeżo gotowane lub te, które pozostały nam z obiadu. Tak naprawdę samodzielnie można dobrać składniki w zależności od tego czym dysponujemy oraz które dodatki smakują nam najlepiej. Jest to potrawa bardzo dobra dla dzieci, podając ziemniaki w takiej postaci mamy mogą być pewne, że z talerzy zniknie wszystko. Równie ważnym elementem jest sos, z którym podamy kotlety kartoflane lub zamiast niego sałatka. Do zrobienia błyskawicznych koletów z ziemniaków potrzebne są następujące składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 jajka w tym jedno ugotowane na twardo
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej do masy i dodatkowa bułka do panierki.
  • olej do smażenia

Ziemniaki trzeba obrać, umyć i gotować, albo też użyć tych, które zostały nam z obiadu. Po ostudzeniu można je zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę wraz z jednym jajkiem ugotowanym na twardo. Następnie dodajemy do kartofli kolejno: mąkę, jajka surowe i wyrobić całość na gładką masę. Na końcu wsypać bułkę tartą doprawić solą i pieprzem. Można również dodać natkę pietruszki, koperek lub posiekaną zieloną cebulkę. Z masy dobrze wyrobionej należy formować płaskie kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z obu stron na oleju aż będą rumiane.
Bardzo podobnie przyrządza się kotlety ziemniaczane z brokułami.
Składniki na 4 osoby:

  • 10 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 brokuł niezbyt duży
  • cebula, czosnek
  • jajko
  • pieprz i sól

Warzywa gotujemy do miękkości po czym zgniatamy je widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy o masy ziemniaczano – brokułowej. Doprawiamy zgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem a całość wyrabiamy na gładką masę wbijając jajko, które wszystko złączy. Następnie formujemy kotlety i smażymy na patelni. Można je również panierować, przed smażeniem. Tak samo przygotowuje się kotlety ziemniaczane z marchewką, można też połączyć brokuły i marchew wraz z ziemniakami a nawet inne warzywa. Takie potrawy to proste dania, jakimi raczyć można gości i domowników a jeżeli przyjdzie nam ochota na inne potrawy z ziemniaków to na pewno warto przyrządzić tradycyjną kartoflankę z boczkiem.