Młode ziemniaczki pieczone w ziołach

Nie ma nic lepszego na wiosenny obiad jak młode ziemniaczki. Są lekko słodkie, soczyste, mają swój specyficzny smak, jakiego nie posiadają już kartofle w późniejszym okresie. Ich delikatna skórka jest łatwa do usunięcia, dlatego można to robić przy użyciu noża zeskrobując ją bez większego wysiłku, zamiast wykorzystywać w tym celu obieraczkę. To także wpływa na smak i wygląd podawanych, jako gotowe danie ziemniaków. Komponują się wyśmienicie z każdym dodatkiem i same w sobie są pysznym daniem. Trzeba się nimi delektować w sezonie, ponieważ później ziemniak ma już skórkę grubszą i zdecydowanie zmieniają się jego walory smakowe. Duża ilość pomysłów kulinarnych z wykorzystaniem młodych ziemniaczków, opera się na przepisach mających na celu wydobycie wszystkiego, co najlepsze z samego ziemniaka. Dlatego też nie należy jego walorów przyćmiewać, zbyt gęstymi sosami czy przyprawami, zamiast tego lepiej skorzystać z prostych pomysłów. Jednym z takich jest przepis na szybkie młode ziemniaki zapiekane w piekarniku, do których wykonania, należy przygotować:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwę z oliwek lub olej roślinny
  • papier do pieczenia
  • zioła świeże lub z torebki: tymianek, majeranek, oregano, sproszkowana słodka papryka

Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Najlepiej w tym celu wybrać ziemniaki małe lub średnie, takie, których nie trzeba przekrawać, ładniej się prezentują na talerzu. Kolejno należy obtoczyć je w oliwie lub oleju wraz z przyprawami i czosnkiem. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wtedy nie będą przywierać. Dobrze, gdy uda się je wyłożyć tak by się nie stykały ze sobą. Tak przyrządzone ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200oC. W tym czasie można je lekko obracać by z wszystkich stron ładnie się opiekły. Po wyjęciu, posypujemy je solą do smaku i podajemy z dodatkiem ketchupu lub same, oprószone koperkiem.

Inne przepisy na młode pieczone ziemniaczki są bardzo podobne, mogą się różnić między sobą jedynie rodzajem użytych przypraw oraz sposobem pokrojenia kartofli. Są również receptury, w których opiekaniu poddaje się wcześniej ugotowane ziemniaki, pokrojone w ćwiartki. Metod ich przyrządzania jest wiele, ale radość z jedzenia i wspaniały zapach zawsze taki sam bardzo kuszący i nikt nie może doczekać się by skosztować gotowe danie. Z młodych kartofli można przygotowywać także sałatki ziemniaczane i frytki.