Sałatka ziemniaczana z ogórkiem, jajkiem i koperkiem

Sałatki- samo zdrowie, smaczne, kolorowe i wyśmienite na przekąskę. Warto się nimi zajadać, ponieważ dostarczają do naszego organizmu wielu potrzebnych mu składników. Normalnie w żadnym innym daniu nie mamy tylu wartościowych elementów. Nie tylko tradycyjna jarzynowa powinna gościć w naszym menu. Dzisiaj znajdziemy w kolorowej prasie jak i Internecie mnóstwo tradycyjnych sposobów na sałatki jak i autorskich, nowych, ale jednocześnie sprawdzonych i smacznych. Wśród warzyw, jakie najczęściej pojawiają się na polskich stołach jest ziemniak i to on wystąpi w roli głównej w zaproponowanych przepisach na sałatki. Można je przyrządzać do obiadu, na przekąskę do pracy jak i przy innej nadarzającej się okazji. Propozycji jest wiele wśród receptur jest wiele, użycie określonych składników zależy od osobistych preferencji. Najczęściej wybieraną jest prosta wersja, do której wykonania potrzeba:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 4 ogórki kiszone lub małosolne
  • 2 małe cebule
  • 3 marchewki
  • sól, pieprz
  • 2- 3 jajka ugotowane na twardo
  • oliwa- 2-3 łyżki lub olej roślinny
  • koperek do przyozdobienia.

Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę podobnie jak ugotowaną marchew, ogórki i jajka. Cebulę najlepiej drobno posiekać a na końcu dodać oliwę i przyprawy i wymieszać. Można dodać także odrobinę jogurtu naturalnego lub śmietany. Na końcu całość posypujemy koperkiem.
Innymi nieco bardziej pracochłonnym przepisem jest sałatka ziemniaczana z szynką. Jej składniki to:

  • 600g ziemniaków sałatkowych
  • kilka plasterków wybranego rodzaju szynki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku

Umyte ziemniaki należy ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Kiedy są już miękkie, odsączamy z wody, studzimy i obieramy ze skórki, krojąc następnie w plasterki lub mniejsze kawałki zależnie od wielkości ziemniaka- podobnie jak na zapiekankę ziemniaczaną. Ogórek również kroimy w plasterki, szynkę w paski a jajka w kostkę. Do miski po kolei wrzucamy: ziemniaki, ogórki, szynkę, jajka. Następnie należy przygotować sos. W tym celu mieszamy jogurt, musztardę, majonez i szczypiorek. Kiedy jego konsystencja jest dobra wylewamy na sałatkę i delikatnie mieszamy całość. Wtedy też przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sałatka jest zbyt sucha można dodać po łyżce majonezu i jogurtu.